Kurczak bolognese z chrupiacymi oregano

Grudzień 4, 2015 | Przepisy z kurczakiem | By admin | 0 Comments

Do jego przygotowania będziesz potrzebował następujących składników: 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 szklanki liści oregano, 1 żółtej cebuli (drobno posiekanej), 3 ząbków czosnku (zgniecionych), 1 łyżki posiekanego estragonu, 1 funta kurczaka, 1 szklanej białego wytrawnego wina, 2 (14-uncji) puszki posiekanych pomidorów, soli morskiej i zmielonego czarnego pieprzu i 1 funta makaronu pappardelle i drobnego startego sera pecorino. Najpierw rozgrzej olej na dużej, nieprzylegającej patelni na średnim ogniu. Dodaj oregano i gotuj przez 1-2 minut, aż będzie chrupiące. Wyjmij łyżkę cedzakową i odstaw. Dodaj cebulę, czosnek i estragon do rondla i gotuj, mieszając przez 3-4 minuty, aż zmiękną. Dodaj teraz kurczaka i gotuj, rozbijając grudki drewnianą łyżkę, przez 5-7 minut lub aż będzie złoty. Dodaj wino, pomidory, sól i pieprz i gotuj przez 5-7 minut lub aż się zredukują.

Kurczak bolognese z chrupiacymi oregano minut lub aż się zredukują
Zdjęcie pochodzi z: 3.bp.blogspot.com

Ugotuj teraz makaron w dużym garnku z wrzącą osoloną wodą przez 8-10 minut, aż będzie al dente. Odsącz, dodaj do sosu i wymieszaj, aż się połączy. Podziel makaron w misce i posyp chrupiącym oregano i pecorino i podaj. Smacznego!

– autor