Pasta z 10-minutowym pesto

Styczeń 14, 2016 | Przepisy wegetarianskie | By admin | 0 Comments

Blanszowane świeże liście bazylii przed zblendowaniem są kluczem do wibrującego, ultra-ziołowego pesto. Idealne do makaronów, ale także do dekoracji pizzy, jajecznicy i wielu innych potraw. Czas przygotowania to 10 minut, a łączny czas to 20 minut. Do przygotowania 4-6 porcji następujących składników: 1 funt makaronu, sól koszerna, 1/3 szklanki plus 2 łyżki sosnowych orzeszków (podzielonych), 5 filiżanek (luźno upakowanych) liści bazylii (około 2 uncji) plus więcej do zaserwowania, 1 ząbek czosnku, obranego i pokrojonego na pół, 1/2 szklanki oliwy z oliwek extra virgin, 1 szlanka drobno startego parmezanu, plus więcej do serwowania.

Pasta z 10-minutowym pesto wrzącą osoloną wodą, mieszając
Zdjęcie pochodzi z: bi.gazeta.pl

Gotuj makaron w dużym garnku z wrzącą osoloną wodą, mieszając od czasu do czasu, aż będzie al dente, odsącz, rezerwując 2 łyżki pasty gotującej się cieczy. Tymczasem opiekaj 2 łyżki orzeszków piniowych na małej patelni na średnim ogniu, potrząsając patelnią tam i z powrotem, aż będzie lekko upieczone, czyli 2-3 minuty, po czym odłóż na bok. Sparz 5 filiżanek bazylii w małym garnku z wrzącą wodą przez 30 sekund. Korzystaj z łyżki cedzakowej lub pająka, przenieś do dużej miski wypełnionej wodą z lodem. Przetrzyj czosnek, olej, 1/2 łyżeczki i sól, a pozostałe 1/3 szklanki orzechów sosny z zblenduj, aż orzechy będą bardzo drobno posiekane i mieszanina będzie kremowa. Korzystając z rąk, podnieś bazylię z lodowatej wody, wylej nadmiar wody, ale nie wszystko z liści (woda będzie emulgatorem). Dodaj do miksera i zrób purée, aż się połączy.

Dodaj 1 szklankę parmezanu, puréee po prostu się połączy. Przenieś pesto do średniej miski, a następnie wymieszaj w zarezerwowanej cieczy, w której gotował się makaron. Przenieś pastę do dużej miski lub półmiski i wymieszaj z pesto. Umieść na górze parmezan i zarezerwowane opieczone piniowych orzeszków i udekoruj bazylią.

– autor